Teamwork:
Als official binnen onze sport maak je onderdeel uit van een team, meestal 5 man groot. Samenwerken is dus belangrijk. Dit maakt tegelijk ook dat je nooit “alleen” in het veld staat, je wordt altijd geholpen door je collega’s. Voor iedere wedstrijd houden we een uitgebreide “pregame”, waarin we als team goede afspraken met elkaar maken. Aan nieuwe scheidsrechters geven we daarbij extra aandacht.

Sportiviteit:
We spelen onze sport volgens de IFAF regels. Deze zijn afgeleid van de Amerikaanse college regels en respect voor elkaar en de officials is voor de teams daarbij erg belangrijk. Een speler die bestraft wordt voor een overtreding bestraft daarmee het hele team (het gehele team zal dan letterlijk terrein prijs moeten geven) en zal daar direct voor worden gecorrigeerd door coaches en medespelers.
Scheldpartijen aan het adres van de officials zijn, anders dan bij voetbal, niet aan de orde van de dag. Daar treden niet alleen de officials, maar ook de coaches van de teams zelf, hard tegenop.

Het spel:
American Football is een snelle en explosieve sport. Als deze elementen je aanspreken zul je de sport ook leuk vinden. Het is niet voor niets dat spelers goed zijn ingepakt: de “blocks”, “hits” en “tackles” zijn gemiddeld een stuk harder dan bij rugby.

De regels, mechanics en filosofie:
American Football is in de basis eigenlijk zeer eenvoudig (kijk voor meer informatie bij “Speluitleg”), maar er zijn wel erg veel verschillende regels. Je moet als official niet alleen deze regels kennen en kunnen toepassen, ook moet je weten hoe je moet bewegen tijdens het spel. Dat bewegen en alles dat ermee samenhangt noemen we mechanics.
Ten slotte moet je ook weten waarom bepaalde regels gelden. In bepaalde situaties heeft een overtreding geen invloed op het spel. We kunnen er dan toe besluiten om daar geen “flag” voor te gooien. Dit is het onderdeel filosofie achter de regels.

Beginnen als American Football official:
Wanneer je je hebt opgegeven om als official te beginnen (gebruik om je op te geven het contactformulier op deze website) zul je worden uitgenodigd voor één van onze “rookie clinics”. Een rookie is Amerikaans voor eerstejaars (officials). Hier krijg je uitgebreide uitleg over de regels, mechanics en filosofie van onze sport. Je krijgt dan ook twee boeken mee: één met de regels en één met de mechanics.
Niet veel later sta je al op het veld. Soms onder persoonlijke begeleiding van een ervaren official, maar altijd met drie of vier andere ervaren officials.

Het is niet alleen leuk, maar ook goed voor je om official te worden:
Naast de sportieve kant van het zijn van official, leer je er een hoop van. Werken in teamverband, onder druk kunnen presteren, communiceren: deze eigenschappen verbeteren hier enorm van. Daarnaast leer je een hoop interessante mensen kennen met allemaal verschillende kennis en ervaring. Privé én zakelijk.
Tenslotte fluiten onze beste officials ook bij de nationale finales en zelfs bij internationale wedstrijden. Een prachtige ervaring.