Als je op deze site kijkt, is er een goede kans dat je onze sport al (goed) kent. Mocht je nog niet zo (heel) bekend zijn met American Football dan kun je hier snel leren hoe het in zijn werk gaat.

1. We spelen op een veld dat grofweg is onderverdeeld in drie delen: het speelveld in zijn totaliteit en aan beide uiteindes twee “endzones”.
2. Het “gewone” speelveld is 100 yards lang en 53,33 yards breed, met de endzones erbij is het veld 120 yards lang. Dat is 110 meter lang en 49 meter breed.

football-field

3. Het is de bedoeling om de bal (de football) in de endzone van je tegenstander te krijgen (dit is een Touchdown en levert 6 punten op) of tussen de palen te schoppen (dit is een Fieldgoal en levert 3 punten op). De palen zijn aan het einde van de beide endzones geplaatst.
4. Na een touchdown krijgt het team dat heeft gescoord de bal opnieuw om de bal in één poging (we noemen dit de Try) opnieuw in de endzone te krijgen (2 extra punten) of tussen de palen te schoppen (1 extra punt).
5. Na de score en de bijbehorende Try trapt het team dat gescoord heeft de bal richting de tegenpartij, waarna deze de kans krijgt om te scoren.
6. Je krijgt de bal in de endzone van de tegenpartij door deze erin te dragen of te gooien naar een medespeler die in de endzone van de tegenpartij staat. Hiervoor krijg je vier pogingen.
7. Telkens als een team 10 yards heeft overbrugt (door met de bal te lopen of deze te gooien naar een medespeler) krijgt het vier nieuwe pogingen.
8. Als een team niet weet te scoren en ook geen 10 yards heeft weten te overbruggen, krijgt de tegenstander de bal waar deze is gebleven. Daarom kiezen teams er vaak voor om de bal met de vierde poging zo ver mogelijk weg te trappen (dit noemen we “punting”). De tegenpartij moet dan veel terrein overbruggen om te kunnen scoren.
9. De wedstrijden bestaan (bij de senioren) uit vier kwarten van ieder 12 minuten. Het betreft daarbij “zuivere” speeltijd, waardoor tijdrekken niet makkelijk is en nauwelijks voorkomt.
10. Wie aan het einde de meeste punten heeft gescoord heeft de wedstrijd gewonnen.

Natuurlijk zullen er nog genoeg aparte dingen kunnen gebeuren op het veld, maar hiermee kun je een American Football game al aardig volgen!!

Je kunt onder Media een aantal interessante clips bekijken, waardoor je een nog beter beeld krijgt van deze geweldige sport.